Skärmavbild 2014-08-27 kl. 10.42.46

När vi kom upp till Grövelsjön efter en lång bilfärd dagen innan, övernattade vi med tält vid toppen av Silverfallet. Vi tog god tid på oss för att nästa dag käka lunch på fjällstationen och fundera över dagens vandring. Vi bestämde oss för en kort tur till raststugan vid Särsjöbäcken. Vi hade fått information om att det fanns risk för åska under eftermiddagen och kväll, om än ganska osäkert.

Vi mumsade klart på den ekologiska våfflan, kompletterade lite utrustning som vi saknade från gårdagen och tog bilen upp till parkeringen precis vid kalfjällets början. Vi tänkte gå nordostlig riktning mot Fosksjöarna för att sedan vika av norrut. Efter den första stigningen märkte vi att det började mörkna på himlen.

När vi närmade oss dalen och vattendraget precis innan stigningen till Fosksjökläpparna började det dugga lätt. Vi satte snabbt på oss regnkläder, och funderade en stund. Det blev mörkare och vi började resa tältet. Efter världens snabbaste tältresning öste regnet ner! Jag fortsatte med alla fästpunkterna på tältet medan sällskapet gjorde i ordning på insidan. När det haglade som värst satt vi i skydd och kunde börja koka tevatten.

Plötsligt klarnade det upp, solen sken och det var vindstilla. Vi tittade ut ur tältet och vid en hastig anblick såg det ok ut igen. Vi funderade ett tag på om vi skulle fortsätta vandringen till Särsjöbäcken, tills vi såg hur molnen tornade upp sig igen. Den här gången ännu mer förbannade.

Vi började laga middag, samtidigt som det började åska utanför. Det dröjde inte länge innan första blixten slog ner i närheten. Därefter kom regnet igen, den här gången så kraftigt att regnet trycktes igenom tältduken. Efter middagen var det dags för chipspåsen, det var ju ändå fredag! Det regnade fortfarande, så vi sov en stund. En halvtimme senare vaknade jag av värmen och tittade ut…

Kvällen var fantastisk! Nästan helt vindstilla, lite fuktig och nästan helt klart. I övergången mellan det klara och ovädret bildades en vacker regnbåge. Under ovädret hade tre andra sällskap slagit upp tält runt vattendraget. Nu var det sovdags. Efter en skön natts sömn vaknade jag av att det var väldigt mycket kondens i tältet, nästan som dimma. Det hade krupit ner mot +6 grader på natten, och när jag tittade ut förstod jag varför det var fuktigt i luften.

Efter hunden hade tagit morgonpromenad gjorde vi en snabb frukost med fruktsoppa och polarbröd med skinkost, därefter en kort tupplur igen. Pigga och utvilade började vi packa ner allting för hemfärd, medan hunden frös på utsidan. Trevlig, vacker och lite kort tur!